Monday, October 13, 2008

HALAMAN MENJAHIT

Sewing corner @ A.Setar and some of fabrics collection
Little working space@KL
Banyak mana masa yang di peruntukkan membuat kerja-kerja dirumah tidak akan ada kesudahannya walau pun di kira dengan apa jua peralatan. Tiada penghujung nya.

Masa untuk diri sendiri amat diperlukan untuk memotivasikan diri....

Lapan hingga sembilan jam adalah wajib bagi memenuhi target....... sama seperti waktu kita bertugas dipejabat dahulu. Disiplinkan diri, itu yang penting.

Selepas membereskan rutin harian, dengan secawan Nescafe panas saya akan masuk pejabat comel saya seawal tujuh pagi [kalau tidak pergi beriadah] samada menyambung kerjakerja jahitan atau projek yang belum siap.

Pada jam yang berikutnya jika ada student yang membuat temu janji, mulakan persiapan untuk kelas sulaman atau patchwork sesempurna yang bolih. Selalunya kelas mengambil masa dua hingga tiga jam bagi seorang student.

Hidangan tengahari tidak perlu disediakan kerana suami bertugas diPenang. Tiap-tiap hari berulangalik Alor Setar-Penang. Mencari rezki. Bagi saya apa yang ada, saya jamah untuk mengisi perut. Selalunya saya lebih gemar makan bun atau roti sahaja. Wajib menyediakan hidangan selengkapnya untuk dinner bersama suami. Masak le jawabnya.......walau pun!

Atas dasar minat atau pun passionate yang teramat pada apa yang dilakukan saya memang tidak akan merasa jemu berjam-jam duduk diworking table menghadap projek. Apatah lagi kalau sesuatu projek baru yang belum pernah dicuba.

Begitulah rutin harian yang penuh dengan keghairahan menyudahkan apa yang dimulakan...... nak cepat nampak hasilnya.
Students @ work

5 comments:

misa said...

salam.. kak diah.. terpesona tgk 'studio' jahitan akak... kemas je..

:D

diahrothman said...

Terima kasih Misa. Kalau Misa ada blog boleh KDiah ziarah. MInat ape agaknya Misa nie...

Kak Pah said...

salam kak diah... ni pah..... bestnyer sewing corner akak,, ade fabric collection lg.. salam perkenalan..

DiahRothman said...

Terima kasih Pah. Gembira dapat berkenalan dengan Pah. Harap kita dapat memenuhi matlamat kita dalam bidang ini. Kalau ada yang Pah ingin tahu atau apa-apa design yang berkenan KDiah boleh bantu mana yang termampu. InsyaAllh..

a.n.i.Q.u.e said...

wahh tersusun kemasss saja kain2 Kak Diah .... kalau Ann la .. berteraburrrr .. hahaha